Vad menas med Eid Mubarak?

Innehållsförteckning

Vad menas med Eid Mubarak?

Vad menas med Eid Mubarak?

Eid Mubarak”, betyder ”glad fest” och markerar att den muslimska fastemånaden Ramadan är slut. Som muslim efter att ha fastat i en månad är det väl på sin plats att kunna fira/uppmärksamma Eid ul-fitr.

Hur svarar man på Eid Mubarak?

Antingen "eīd mubārak" (”välsignad eid”) eller "eid sa'īd" (”glad eid”). I Turkiet kan man säga "bayramınız kutlu olsun" (”må din bayram firas”), eller "mutlu bayramlar" ("glad bayram") eller även "bayramınız mübarek olsun" (”må din bayram vara helig”).

Vad äter man under eid?

Under Eid försöker vi i familjen träffas för att äta något gott. Det är mest sötsakerna som går åt eftersom gästerna kommer och går. Men med de närmsta familjemedlemmarna äter man en god middag, oftast lammstek med tillbehör.” Enlig Arla recept bryts fastan med lite soppa.

Vad säger man när ramadan är över?

När fastan är över firas eid al-fitr. Man firar att man deltagit och slutfört fastan genom att bland annat be eid-bönen och äta tillsammans. Eid al-fitr är den högtid som är mest känd för icke-muslimer, men egentligen är eid al-adha den större högtiden. Den infaller ungefär två månader senare.

Relaterade inlägg: