Varför hamnar man i behandlingshem?

Innehållsförteckning

Varför hamnar man i behandlingshem?

Varför hamnar man i behandlingshem?

Det kan handla om missbruksproblematik, kriminalitet eller om individens beteende och psykiska hälsa i allmänhet. Boendet kan vara frivilligt, men oftast är det socialnämnden i den kommun som individen befinner sig i som tar beslut om ett omhändertagande.

Kan jag välja behandlingshem?

Rätten till placering på behandlingshem måste prövas. Det är oftast domstolsbeslut eller beslut från socialnämnden som avgör om man har rätt att bo i behandlingshem. Vid ansökan om boende på behandlingshem kan man önska till vilket boende man vill, men det är i slutändan socialnämnden som beslutar i detta ärende.

Hur lång tid tar det att komma in på behandlingshem?

I Sverige finns en mängd olika behandlingshem spridda över hela landet. Den vanligaste behandlingsmodellen är 12-stegsprogram i grupp. Behandlingstiden kan variera från 28 dagar till flera månader.

Vad kostar en placering på HVB hem?

De externa placeringarna av unga kostar mellan 4000-7000 kronor per dygn och vårdtagare. De senaste två åren har placeringarna i länet kostat över 170 miljoner kronor och nu måste många spara.

Vem betalar för HVB hem?

Om man har rätt till vård på ett behandlingshem, enligt socialtjänsten på din kommun , så får man det mesta av kostnaderna betalda av staten. Kostnaderna är mat, boende och behandling. Föräldrar som har barn boende på LVU - hem kan däremot behöva betala för sina barn utefter förmåga.

Varför hamnar man i HVB hem?

Ett HVB kan rikta sig till barn, unga, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis missbruks- eller beroendeproblematik. Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Relaterade inlägg: