Hur känns artros i tårna?

Innehållsförteckning

Hur känns artros i tårna?

Hur känns artros i tårna?

Artros i tårna eller fötterna börjar nästan alltid med värk som främsta symtom. Ofta märks detta främst av i stortåns grundled, men även andra tån är vanlig. Man kan också känna av en viss stelhet som kan komma smygandes tillsammans med värken.

Varför har jag ont i stortån?

Oftast beror det på yttre påverkan såsom längre tids användning av smala eller trånga skor. Det kan också bero på överansträngning eller felbelastning i samband med träning såsom löpning. Oftast är smärta i stortån ett övergående besvär som inte kräver någon behandling.

Vad kan man göra om man har ont i tån?

För att lindra smärtan är det bra om du håller foten stilla och undviker att stödja på den. De första dagarna kan tån göra ont även när du vilar. När du sitter är det därför bra att ha foten högt placerad för att minska svullnaden och därmed även smärtan. Du kan placera foten högt med hjälp av till exempel en stol.

Hur länge är man svullen efter en hallux valgus operation?

Efter operationen Normalt är den opererade foten mottaglig för ytterligare svullnad 4-6 veckor efter en operation. Därför är det mycket viktigt att efter operationen hålla foten i högläge så ofta så möjligt – framförallt de första 2 veckorna.

Varför har jag ont i lilltån?

Skräddarknuta ger en distinkt smärta vid leden där lilltån börjar. Smärtan kommer vid tryck mot området och ofta kan man se en svullnad eller tydlig utbuktning av leden över just det här området. I många fall blir även lilltån vinklad inåt (varusvinklad).

Vad kan man göra åt hallux valgus?

Vid lindriga besvär kan det räcka med egenvård och övningar, att anpassa valet av skor och använda hjälpmedel som till exempel inlägg eller tåspridare som minskar tryck och smärta. Vid uttalade besvär av hallux valgus kan en operation behövas. Operationen gör att stortån rätas ut och att bredden på framfoten minskas.

Relaterade inlägg: