Varför gör det ont i näsan när jag andas?

Innehållsförteckning

Varför gör det ont i näsan när jag andas?

Varför gör det ont i näsan när jag andas?

Om du har långvariga besvär med torra slemhinnor i näsan kan smärta uppstå som ett vanligt symptom. Det kan bero på att du vistas i torra eller rökiga miljöer. Slemhinnorna kan också bli svullna och irriterade i samband med luftvägsinfektioner såsom förkylning, influensa eller corona.

Vad gör man om man är täppt i näsan?

När du är täppt i näsan, det vill säga att du har nästäppa, innebär det att du har svårt att andas genom näsan vilket beror på att slemhinnorna i näsan har svullnat upp. Vid snuva har det samlats mer snor i näsan än vad det brukar göra och snoret kan se olika ut. Det kan också kännas tjockt eller tunt och rinnigt.

Vad gör man när man är torr i näsan?

En förkylning kan bidra till så torra slemhinnor i näsan att de går sönder när du snyter dig eller nyser. Då kan du blöda näsblod. Ofta kan du stoppa blödningen på egen hand. Mjuka upp torra slemhinnor genom att använda nässpray med olja i, eller spraya näsan med koksaltlösning som fuktar slemhinnan.

Kan bihåleinflammation leda till hjärnhinneinflammation?

Pneumokockbakterier är kända för att orsaka infektioner i luftvägarna, såsom lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. De är också en vanlig orsak till mycket allvarliga sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, även kallat meningit.

Varför blir man täppt i näsan när man sover?

Om det är allergisk rinit som ligger bakom din nästäppa har du en inflammation som gör att näsans slemhinnor svullnar. Allergisk rinit kan vara säsongsbunden eller ihållande året runt och orsakas av luftburna allergen. Björk- och gräspollen är den vanligaste orsaken till säsongsbunden nästäppa.

Är täppt i näsan hela tiden?

Kontakta en vårdcentral om du är mycket täppt i näsan och inte har blivit bättre efter en månad. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Relaterade inlägg: