Vilka är skillnaderna mellan riksdagen och en kommunfullmäktige?

Innehållsförteckning

Vilka är skillnaderna mellan riksdagen och en kommunfullmäktige?

Vilka är skillnaderna mellan riksdagen och en kommunfullmäktige?

Myndigheterna måste behandla alla lika. Kommunerna har bland annat ansvar för att skolor och förskolor fungerar, men de styrs också av riksdagens lagar om till exempel skolplikt och betygssystem. Kommunerna får ta in egna skatter och ansvarar också för äldreomsorg, bostäder, räddningstjänst och bibliotek.

Vad är Cosac?

Ledamöter från riksdagens EU-nämnd deltar i konferensen för parlamentens EU-organ, Cosac. Cosac kan bland annat informera EU:s olika institutioner om frågor som konferensen tycker att EU-institutionerna bör uppmärksamma. Cosac håller möten fyra gånger per år.

Vad är skillnad mellan kommunfullmäktige och kommunstyrelse?

Kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige och har ett eget ansvarsområde. Men den fungerar också som kommunens “regering” och har ett övergripande ansvar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs. Kommunstyrelsen leder och samordnar kommunens verksamheter och bereder även ärenden som kommunfullmäktige ska behandla.

Hur är kommunen organiserad och vilka befogenheter och skyldigheter har den gentemot medborgarna och staten?

Man kan säga att staten bestämmer vad kommunen ska göra men inte hur det ska ske. Kommunen måste ansvara för barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen, räddningstjänsten, socialtjänsten, plan- och byggfrågor, idrotts- och fritidsanläggningar, renhållning, osv. Men exakt hur den gör det är upp till varje kommun.

Vad menas med ett parlament?

parlameʹnt (fornfranska parlement 'samtal', av parler 'tala'), i modernt språkbruk benämning på folkrepresentation. Ursprungligen användes termen om en monarks ”samtal” med sina rådgivare, det vill säga om rådgivande församlingar med både politiska och dömande uppgifter.

Vilken roll har EU-nämnden?

EU-nämnden är ett organ i Sveriges riksdag där riksdag och regering samråder i EU-frågor. I EU-nämnden bestäms Sveriges förhandlingsposition inför möte i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.

Relaterade inlägg: