Vad hette det rike som muslimerna grundade?

Innehållsförteckning

Vad hette det rike som muslimerna grundade?

Vad hette det rike som muslimerna grundade?

På 750-talet övertogs ledningen för islam av abbasiderna och huvudstaden flyttades från Damaskus till Bagdad i nuvarande Irak. Det abbasidiska riket varade i femhundra år.

Vad har Europa lärt sig av araberna?

De arabiska köpmännen tog med sig kryddor och växter från Indien. De lärde också människorna i Spanien att odla apelsiner, citroner, ris och bomull. Människorna i Europa hämtade böcker om medicin, astronomi och matematik. Men de tog även indiska och persiska sagor med sig hem till Europa.

Vilket land kommer araber ifrån?

Ordet araber i egentlig etnografisk mening omfattar endast invånarna på Arabiska halvön. Dessa egentliga araber härstammar enligt judiska och islamiska legender dels från Joktan (arabiska Qahtan), farfars farfars farbroder till Abraham, dels från Abrahams son Ismael (jämför Första Mosebok, kapitel 10, 11, 16, 17, 21).

Vad har vi ärvt från de gamla araberna?

I Bagdad, som då kallades fredens stad, översattes från mitten av sjuhundratalet till åttahundratalets slut klassiska grekiska verk till arabiska och bevarades därmed för eftervärlden. Araberna räddade och förvaltade på så sätt det grekiska kulturarv som vi i Europa så ofta åberopar.

Hur Islam spred sig?

Islam breder ut sig Vid Muhammeds död kontrollerade muslimerna stora delar av Arabiska halvön. Under resten av 600- och 700-talet erövrade kalifatet hela Mellanöstern och Nordafrika samt delar av Centralasien. Senare spred sig islam till andra delar av världen, bland annat genom handel.

Under vilka kalifer utvidgades det islamiska riket ända till Spanien?

Iberiska halvön och Septimania Erövringen av Iberiska halvön inleddes när morer, det vill säga berber som precis konverterat till islam, och en mindre andel araber, invaderade det visigotiska Spanien år 711. Morerna, en styrka på 10 000-15 000 man, gick i land vid Gibraltar under ledning av Tariq ibn Ziyad.

Vilka var de viktigaste rikena i den muslimska delen av världen?

Lista över muslimska riken
Umayyaderna661-750Iran, Irak och Syrien
Ilkhanatet1256-1336Iran och Irak
Mamluckerna1250-1517Syrien och Egypten
Osmanska riket1281-1922Mindre Asien, Irak, Syrien och Egypten
Timuriderna1370-1506Iran och Centralasien

Hur Islam går från kalifer till sultaner?

Fram till 1500-talet var kaliferna arabiska och kunde till viss grad påvisa släktskap med Muhammed, men 1517 övergick kalifatet till de turkiska osmanerna, som hade skapat ett så mäktigt rike att deras kungar, som kallades sultaner, gjorde anspråk på värdigheten som kalif.

Relaterade inlägg: