Vad berättar förskolans värdegrund om människosynen?

Innehållsförteckning

Vad berättar förskolans värdegrund om människosynen?

Vad berättar förskolans värdegrund om människosynen?

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde […] är värden som skall hållas levande i arbetet med barnen. Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som skall prägla verksamheten. ... Värdegrunden kommer först och är därmed alltings grund i förskolans arbete.

Vad innebär den demokratiska värdegrunden?

Demokratisk värdegrund i skolan - allas lika värde Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet med utsatta och svaga är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. Allas lika värde ställer krav på pedagoger och elever.

Varför är det demokratiska värdegrundsarbetet viktigt i förskolan?

En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom förskolan ska främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö.

Varför är arbetet med värdegrund och likabehandling viktigt?

Förskolans och skolans värdegrundsarbete ska skapa ett klimat där barn och elever känner sig trygga och respekterade. Det ska också främja likabehandling och barns och elevers rätt till delaktighet och inflytande.

Vad betyder en värdegrund?

Vad en värdegrund är och betyder, är upp till varje organisation att formulera, omsätta och praktisera. ... Det kan innebära bestämda grundprinciper, så som allas lika värde, men också den referensram som alla inom organisationer är införstådda med och lever efter.

Varför behövs en värdegrund?

Inom vård och omsorg behövs ett gemensamt förhållningssätt baserad i en tydlig värdegrund, det vill säga formulerade grundläggande värden för hur verksamheten och du som vårdpersonal värnar om patientens värdighet och välbefinnande [1] (SFS 2017:30).

Vad är den demokratiska värdegrunden?

  • Den demokratiska värdegrunden – allas lika värde, allas lika rättigheter, allas rätt till delaktighet och allas rätt att slippa diskrimineras – är de värderingar som ska prägla hela förskolan eller skolan och alla som arbetar där.

Vad är arbetet med värdegrunden i skolan?

  • Arbetet med värdegrunden är en del av undervisningen och sker varje dag i klassrummet, på skolgården och i fritidshemmet. ... Modulen Främja likabehandling visar hur skolan kan arbeta för att främja elevers lika rättigheter och möjligheter.

Vad är arbetet med värdegrunden?

  • Arbetet med värdegrunden är en del av undervisningen och sker varje dag i klassrummet, på skolgården och i fritidshemmet. Följ upp arbetet och utveckla den om ni upptäcker brister: Följa upp resultat mot målen i skollagen, läroplaner, kursplaner och ämnesplaner. Analysera resultaten och bedöm utvecklingsbehov.

Relaterade inlägg: