Vad händer om du inte betalar hyran i tid?

Innehållsförteckning

Vad händer om du inte betalar hyran i tid?

Vad händer om du inte betalar hyran i tid?

Hyran ska betalas i förskott senast sista vardagen i månaden, det är förfallodagen. Om du dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen är hyresrätten förlorad. Det innebär att du inte har rätt till din hyresrätt längre och hyresvärden kan säga upp avtalet i förtid.

Vad händer om hyresgästen vägrar flytta?

Om hyresgästen vägrar flytta Om hyresgästen ändå skulle vägra att flytta när hyrestiden har gått ut kan du vända dig till Kronofogden och ansöka om vanlig handräckning för att få hyresgästen avhyst (1 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). Att ansöka om handräckning kostar 300 kr.

När ska man flytta ut?

När ska du flytta ut? Du är skyldig att lämna lägenheten senast klockan 12.00 dagen efter att hyrestiden går ut. Är den dagen lördag, söndag eller helgdag får du flytta ut första vardagen efter.

Vad göra om hyresgäst inte betalar?

Hur ska jag göra? Om din bostadshyresgäst dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen har du möjlighet att säga upp henne på grund av förverkande. Det du i första hand behöver göra är att delge hyresgästen en uppsägning tillsammans med en underrättelse.

Vad händer om min hyresvärd säljer huset?

Hyreskontrakt vid försäljning av fastighet Den nya hyresvärden har inte rätt att säga upp dig. När ett hyreshus säljs följer skriftliga hyresavtal automatiskt med till den nya ägaren. Det är därför tryggt att ha ett skriftligt hyreskontrakt vid försäljning av fastighet.

Kan man slänga ut hyresgäst?

Du som hyresvärd får inte vidta åtgärder på egen hand för att slänga ut din hyresgäst. Att till exempel flytta hans saker utan hans tillåtelse, kan utgöra brottet egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § brottsbalken). Det alternativ som finns är att ansöka om handräckning hos Kronofogden, vilket du också gjort.

Relaterade inlägg: