Vad krävs för att dömas för sexköp?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att dömas för sexköp?

Vad krävs för att dömas för sexköp?

För att en sexköpare ska dömas för köp av sexuell tjänst krävs att en tillfällig sexuell förbindelse ägt rum i utbyte mot ersättning. Den av rättspraxis fastslagna påföljden för enstaka köp av sexuell tjänst är 50 dagsböter, något som är jämförbart med påföljden för snatteri.

Vad får man för straff för sexköp?

I Sverige är det lagligt att sälja sex. Däremot är det olagligt att köpa sexuella tjänster. Brottet heter köp av sexuell tjänst och kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Böter är den vanligaste påföljden.

Vad räknas som sexköp?

Prostitution definieras som: När minst två parter köper eller säljer sexuella tjänster mot ersättning (vanligen ekonomisk); vilken utgör en förutsättning för den sexuella tjänsten (SOU 1995:15). I Sverige är köp av sexuell tjänst förbjudet, men inte försäljning av sexuella tjänster.

Hur många fälls för sexköp?

Enligt polisen rör sig människohandeln i Sverige om cirka 30–40 anmälningar per år, samt ett 50–60-tal fall av koppleri. 300 sexköp per år åtalas. Domarna för människohandel är få och endast 2–7 är fällande domar per år. För koppleri döms ungefär 25 hallickar varje år.

Vad är en sexuell förbindelse?

Med sexuell förbindelse menas i första hand samlag, men även annat sexuellt umgänge omfattas. Med ersättning menas både ekonomisk ersättning och annan typ av ersättning – exempelvis alkohol eller narkotika. Lagen är könsneutral. Även försök till köp av sexuell tjänst är kriminaliserat.

Är det olagligt att vara prostituerad?

Sverige var det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem. Prostitution skulle ses som en del av mäns våld mot kvinnor och därför blev det också viktigt att ansvaret skulle ligga hos förövarna, inte hos de utsatta.

Relaterade inlägg: