Vad händer med narkotika?

Innehållsförteckning

Vad händer med narkotika?

Vad händer med narkotika?

Vilka organ som tar skada beror på vilken typ av narkotika man använder och hur den intas. Det är vanligt att hjärnan och levern skadas för den som använder narkotika och om det exempelvis är en drog som röks så skadas även andningsvägarna och lungorna. Om drogen injiceras så finns risk för olika typer av infektioner.

Får man vara narkotikapåverkad?

Det är inte olagligt att vara narkotikapåverkad. Men bruket är illegalt. Har man tagit narkotikan utomlands eller fått i sig ovetandes går man fri. Blir bruket lagligt blir det svårare för samhället att ingripa när ungdomar börjar experimentera med narkotika.

Vad händer om man blir tagen med en joint?

En påföljd kan t. ... Straffet för narkotikabrott är fängelse i högst tre år. Om brottet med hänsyn till arten och mängden narkotika samt övriga omständigheter är ringa kan man dömas för ringa narkotikabrott (2 § narkotikastrafflagen). Straffet för ringa narkotikabrott är böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad händer om man är misstänkt för narkotikabrott?

Om ditt blodprov visar att du har narkotika i blodet, kommer du bli misstänkt för ringa narkotikabrott, eget bruk (1§ 6p. narkotikastrafflagen). Eget bruk, oberoende av vilken substans och mängd provet visar, klassificeras alltid som ett ringa brott, och straffet för det är böter eller fängelse högst sex månader.

Är de olagligt att vara hög?

Cannabis är narkotikaklassat och därmed olagligt att inneha samt bruka, NSL 1 § p. ... Att vara påverkad av cannabis är däremot inte olagligt! Det avgörande är om åklagaren kan bevisa att du avsiktligen brukat cannabis.

Relaterade inlägg: