Är en bålgeting?

Innehållsförteckning

Är en bålgeting?

Är en bålgeting?

Bålgeting (Vespa crabro) är den största samhällsbyggande getingen i Europa. Den bygger sitt bo främst i ihåliga ekar och andra lövträd, men kan också bo i människors byggnader. Den äter större och mindre insekter, och tillfredsställer sitt sockerbehov främst genom att dricka sav från lövträd.

Vad är värst getingstick eller bistick?

Ett bistick innehåller ungefär tio gånger mer gift än sticket från en geting och ger i regel större besvär.

Vad händer om en geting sticker dig?

Att bli stucken av geting, bi eller humla kan ge en intensiv och pulserande smärta i området där du blivit stucken. Därefter brukar det bli svullet samtidigt som området rodnar. Det kan också svida och klia. En del kan få svåra allergiska reaktioner efter stick från geting, bi eller humla och behöva akut vård.

Är getingstick farligt?

Sticket är oftast inte allvarligt, och om du inte mår dåligt för övrigt kan du vänta och se om det går över. Endast ett fåtal människor får svårare allergiska reaktioner efter ett stick från en geting, bi eller humla.

Hur många har dött av getingstick?

Varje år upplever flera tusen personer i Sverige allergiska reaktioner efter bi- eller getingstick och 1–3 personer avlider [1].

Hur många getingstick är farligt?

Varje år upplever flera tusen personer i Sverige allergiska reaktioner efter bi- eller getingstick och 1–3 personer avlider [1]. Reaktionerna är antingen lokala runt platsen för sticket eller systemiska oberoende av stickstället.

När går svullnaden ner efter getingstick?

Svullnad i flera dagar efter getingstick Oftast räcker det att vänta några dagar och lindra sticket. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att svullnaden inte ökar. Om svullnaden blir kraftigare efter några dagar kan du behöva söka vård för att vara säker på att du inte fått en allergisk reaktion.

Relaterade inlägg: