Hur kommer det sig att varm luft stiger?
Hur kommer det sig att varm luft stiger?
I varm luft befinner alltså luftpartiklarna (kvävemolekyler, syrgasmolekyler m.m.) längre ifrån varandra än i kall luft, vilket betyder att varm luft har lägre densitet än kall luft. Detta gör att den stiger eftersom jordens dragningskraft då verkar svagare på den.
Vad händer med luften när den blir varm?
Temperatur är ett mått på hur mycket molekylerna i ett material rör sig. Ju varmare det är i luften desto snabbare rör sig kväve- och syremolekyler som är luftens huvudbeståndsdelar. Solens värmestrålning ökar hastigheten på luftmolekyler och följden blir att det blir varmare och temperaturen ökar.
Varför stiger varm luft uppåt medan kall luft faller neråt?
Det stämmer att varm luft stiger uppåt. När luften är varm, är det långt mellan molekylerna, vilket gör luften lätt. I kall luft är molekylerna däremot tätt packade, vilket gör luften tung. På väg upp avger den varma luften långsamt sin energi till omgivningen.
Hur rör sig varmluft?
Formen på en vinge får luften att röra sig snabbare på ovansidan än på undersidan. Ovansidan buktar något mer och skapar en strömlinjeform. Detta minskar trycket på undersidan och skapar en uppåtriktad kraft, lyftkraft.
Vad händer med luften när solen värmer upp den?
Det finns tre sätt för värme att sprida sig: genom ledning sprider sig värmen i marken och till den lägsta millimetern luft; genom strålning från marken blir luften längst ner i atmosfären upphettad och genom omblandning fördelas värmen i hela den nedre delen av atmosfären.