Kan man få diabetes typ 2 utan att vara överviktig?

Innehållsförteckning

Kan man få diabetes typ 2 utan att vara överviktig?

Kan man få diabetes typ 2 utan att vara överviktig?

En starkt bidragande orsak till insulinresistens är övervikt och ungefär 90 procent av alla med typ 2 diabetes är överviktiga. Undantagen, de normalviktiga eller riktigt smala med diagnosen, som du har stött på har sannolikt inte någon uttalad insulinresistens. Däremot en otillräcklig insulinproduktion.

Är det farligt att få i sig insulin?

Att sluta med insulin om man har typ 1-diabetes (det vill säga insulinbehandlad diabetes) är mycket farligt. Blodsockret stiger snabbt, syror bildas i kroppen, stora mängder socker följer med urinen och kraftig dehydrering (vätskebrist) inträder.

Hur ska behandla diabetes typ 2?

När du fått diagnosen typ 2-diabetes är målet med behandlingen att få ner blodsockervärdet. Behandlingen startas alltid med att du får göra livsstilsförändringar i form av förändrad kosthållning och fysisk aktivitet. Om det inte räcker så kompletteras behandlingen med läkemedel.

Kan vem som helst få diabetes typ 2?

Vad beror typ 2-diabetes på? Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Du som har övervikt eller fetma har ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Kan man få diabetes typ 2 som ung?

Typ 2 diabetes blir allt vanligare hos barn och unga. Vid typ 2 diabetes tillverkar kroppen inte tillräckligt med insulin och/eller att kroppens känslighet för insulin blivit nedsatt.

Kan typ 2-diabetes vara ärftligt?

  • Det har konstaterats att typ 2-diabetes kan vara ärftligt men det är även starkt kopplat till levnadsvanor. Eftersom sjukdomen kan orsaka flera skador som påverkar livskvaliteten är det viktigt att upptäcka diabetes, påbörja livsstilsförändringar och sätta in behandling så fort som möjligt.

Vad innebär att leva med typ 2-diabetes?

  • Allt om typ 2-diabetes | Doktorn.com. Att leva med diabetes innebär att du behöver hålla koll på din egen hälsa, ditt välmående och allra viktigast, ditt blodsocker. Foto: Shutterstock. Dåligt behandlad typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, kan leda till att ditt blodtryck blir högre och att dina kolesterolnivåer höjs.

Varför får man typ 2-diabetes?

  • Det förekommer att typ 2-diabetes inte alls visar några symtom, då kan det vara mycket svårt att upptäcka sjukdomen. De som får symtom upplever inte sällan att dessa kommer smygande under lång tid. Vanligast är dock att man känner sig trött, hängig, törstig och kissar ofta. Vanliga symtom vid diabetes

Vad är tablettbehandling vid typ 2-diabetes?

  • Tablettbehandling vid typ 2-diabetes. När livsstilsförändring inte räcker till för att sänka blodsockret tillräckligt prövar man med olika former av tabletter. Biguanider . Preparatet sänker blodsockret genom att glukosproduktionen i levern hämmas och därmed förbättras insulinkänsligheten.

Relaterade inlägg: