Vad händer om man förbrukat all fosfor?

Innehållsförteckning

Vad händer om man förbrukat all fosfor?

Vad händer om man förbrukat all fosfor?

Redan år 2033 slår världens produktion av fosfor i taket. Sedan går det utför, enligt svenska forskare. Brist på fosfor till konstgödsel kommer att göra maten dyrare – och ge Västsahara en nyckelroll i världspolitiken.

Vilka lösningar kan finnas för att lösa Fosforbrist?

Redan om 30 år kan efterfrågan av fosfor vara större än den samlade världsproduktionen. Den enda lösningen är återanvändning. Nu har svenska forskare lyckats ta fram en teknik som renar avloppsvatten till över 90 procent och samtidigt avskiljer fosforn.

Vad skulle hända om vi inte använder konstgödsel?

Att det ekologiska lantbruket inte använder konstgödsel innebär således en klimatfördel. I båda systemen återcirkuleras kväve från skörderester som lämnas kvar på fälten och från stallgödsel och andra organiska restprodukter. Även denna tillförsel medför utsläpp av lustgas från marken när kvävet omsätts.

Hur många Valenselektroner har fosfor?

Fosfor
Nummer 15 Tecken P Grupp 15 Period 3 Block p
Elektronkonfiguration[Ne] 3s2 3p3
e− per skal2, 8, 5
Kemiska egenskaper
Oxidationstillstånd5, 4, 3, 2, 1, −1, −2, −3

Vart bryts fosfor?

Den i särklass största fyndigheten finns i en orolig del av världen; Marocko och Västsahara står för cirka 80 procent av den fosfor som anses brytvärd. Näst största fyndigheten finns i Kina. Europa är nästan helt beroende av import av fosfor.

Hur påverkar jordbruket övergödningen?

Det är en bidragande orsak till övergödning och Östersjöns algblomningar. Läckage av växtnäringsämnen från mark är naturligt, men odling av marken gör att läckaget ökar. När jordbruket mekaniserades, och mineralgödsel började användas, ökade intensiteten i odlingen, och därmed också läckaget av kväve och fosfor.

Relaterade inlägg: