Kan man väcka någon med narkolepsi?

Innehållsförteckning

Kan man väcka någon med narkolepsi?

Kan man väcka någon med narkolepsi?

Narkolepsi uppstår när hjärnan har brist på ett ämne som gör att du håller dig vaken och som hjälper till att styra din sömn. Bristen kan uppstå om det så kallade immunsystemet som skyddar mot infektioner påverkas. Det leder till skador på hypothalamus, som är ett område i hjärnan.

Hur är det att leva med narkolepsi?

Att leva med narkolepsi handlar många gånger om att vänja sig vid ovissheten. Det går inte att på förhand säga när ett sjukdomssymtom ska komma. Sjukdomen medför stora sociala problem och begränsningar i det dagliga livet, i skolan och i arbetslivet.

Hur länge sover man om man har narkolepsi?

För både narkolepsi typ 1 och typ 2 är det vanligt med en mycket dålig sömnkvalitet med uppsplittrad nattsömn, där man sover mellan 1-3 timmar åt gången.

Kan man få narkolepsi?

Både män och kvinnor kan få narkolepsi i alla åldrar, men oftast kommer de första symtomen redan i tonåren och för det mesta före 30 års ålder. Hos tio procent börjar sjukdomen före tio års ålder. I takt med att kunskapen om narkolepsi ökar så söker allt fler, framförallt barn, tidigare vård.

Vad kan utlösa narkolepsi?

Orsakerna till narkolepsi är inte helt klarlagda. Forskare har kommit fram till att en av orsakerna till störningen i hjärnans reglering av sömn och vakenhet är brist på hormonet orexin. Bristen på detta hormon beror på en autoimmun reaktion i kroppen.

Hur många är drabbade av narkolepsi?

Den exakta förekomsten är inte känd, men i internationell litteratur anges att upp till 20-50 personer per 100 000 invånare har narkolepsi i någon form. I Sverige bedöms antalet vara högst 3000 personer. Efter vaccineringen med Pandemrix bedöms cirka 500 personer ha drabbats av narkolepsi i Sverige.

Relaterade inlägg: