Vad händer om man inte folkbokför sig?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte folkbokför sig?

Vad händer om man inte folkbokför sig?

Att vara folkbokförd på en adress där man inte bor kan vara olagligt. ... Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse.

Varför folkbokföra sig på annan adress?

Att skriva sig på en adress där man inte bor är ett brott mot folkbokföringslagen, sedan en lagändring i juli 2018. Tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor, men reglerna skärptes för att motverka bidragsfusk och andra brott som görs genom att registrera sig på fel adress.

Måste man anmäla att man flyttar?

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i tjänsten Flyttanmälan. Du som har barn som flyttar med ska även anmäla flytt för dem.

Vilken kommun skattar man i vid flytt?

Skatteverket har en regel som säger att du betalar den skattesats från den kommun du var folkbokförd i 1 november föregående år. Om man som i ditt fall flyttar mitt under året kommer du att betala din nya kommuns skattesats från och med 1 januari kommande år.

Relaterade inlägg: