Måste man ha ett anställningsavtal?

Innehållsförteckning

Måste man ha ett anställningsavtal?

Måste man ha ett anställningsavtal?

Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta. Informationsplikten gäller inte för anställningar som är kortare än tre veckor.

Finns inget anställningsavtal?

Ja, visserligen finns inget lagkrav på skriftligt anställningsavtal men det är viktigt för arbetsgivaren att kunna visa vad som avtalats. Det är arbetsgivaren som har bevisbördan om arbetstagaren och arbetsgivaren har olika versioner av vad det är för anställningsform mm.

Kan arbetsgivaren bli bunden av ett avtal som man inte har skrivit under?

Svar: Du är bunden av kontraktet trots att du inte skrivit på anställningsavtalet, men kan såklart säga upp dig redan nu. Om inget annat avtalas har du arbetsskyldighet under uppsägningstiden, och om du inte respekterar det kan arbetsgivaren i princip kräva dig på skadestånd för att du uteblir.

Vad ska framgå av ett anställningsavtal?

Ditt namn, adress och personnummer. Anställningens tillträdesdag och var arbetsplatsen är. En kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel. Anställningsform, det vill säga om anställningen gäller tills vidare, för begränsad tid eller om den är en provanställning.

Har inget anställningsbevis?

Anställningsavtal är formlösa Med detta sagt så är arbetsgivaren alltjämt skyldig att lämna skriftlig information om avtalets ingående senast en månad efter att arbetstagaren påbörjat tjänsten (6 c § lagen om anställningsskydd).

Relaterade inlägg: