Måste man periodisera?

Innehållsförteckning

Måste man periodisera?

Måste man periodisera?

har du exempelvis en hyresfaktura som betalas under december månad vars kostnad avser januari (räkenskapsåret är i detta exempel kalenderår) ska den periodiseras så att kostnaden hamnar på januari månad och inte december.

När ska man periodisera?

En utgift eller inkomst på minst 100 000 kr ska periodiseras om den inte blivit bokförd i rätt period. Om den samlade utgiften respektive inkomsten av flera fakturor som motsvarar samma inköp eller försäljning överstiger 100 000 kronor ska samtliga dessa fakturor periodiseras.

Vad är en periodiserad inkomst och en kostnad?

  • En intäkt är en periodiserad inkomst och en kostnad är en periodiserad utgift. Interimsfordringar. Interimsfordingar är förutbetalade kostnader och upplupna intäkter. Förutbetalade kostnader är tjänster och resurser så som lokalhyror som har fakturerats i förtid, alltså innan de har nyttjats.

Vad innebär en periodisering av bokslutet?

  • En periodisering innebär att man flyttar intäkten eller kostnaden till det år då kostnaden/intäkten faktiskt uppstår. Gör du dock ditt bokslut enligt K2-regelverket behöver du inte periodisera fakturor som omsätter under 5000 kr (inklusive moms). Återkommande utgifter, det vill säga kostnader som uppstår varje år, behöver inte periodiseras.

Vad är periodiseringar på en bokföringsperiod?

  • Periodiseringar är intäkter och kostnader fördelade över en bokföringsperiod.

Relaterade inlägg: