Är det olagligt att jobba utan avtal?

Innehållsförteckning

Är det olagligt att jobba utan avtal?

Är det olagligt att jobba utan avtal?

Lagen stadgar inget formkrav för ett anställningsavtal, vilket betyder att det även kan ingås muntligt. Ett muntligt avtal är juridiskt bindande för både arbetsgivaren och för dig som arbetstagare. När avtal anses ingångna regleras i avtalslagen, om ingenting annat anges.

Kan arbetsgivare ändra anställningsavtal?

I ett anställningsavtal regleras vad som överenskommits mellan arbetsgivare och arbetstagare. Innehållet kan inte ensidigt ändras av någon av parterna.

Vad ska man ha i ett anställningsavtal?

Arbetsgivarens namn, adress och organisationsnummer. Ditt namn, adress och personnummer. Anställningens tillträdesdag och var arbetsplatsen är. En kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel.

Hur får jag tag på anställningsavtal?

Om inte din arbetsgivare har ett eget anställningsbevis, så kan du utgå från en mall. LO, som Kommunal tillhör, har tagit fram ett generellt avtal, som du kan fylla i på din dator och skriva ut.

Kan en arbetsgivare ändra dina arbetsuppgifter?

Å sin sida har arbetsgivaren rätt att leda och fördela arbetet. Det betyder att du kan omplaceras inom anställningsavtalet, så länge det är objektivt motiverat. Ett objektivt skäl kan exempelvis vara omstrukturering av verksamheten. Arbetsgivaren får alltså inte ändra din anställning godtyckligt.

Relaterade inlägg: