Vad är en momsdeklaration?

Innehållsförteckning

Vad är en momsdeklaration?

Vad är en momsdeklaration?

Momsdeklaration eller momsredovisning är precis som namnet antyder, en deklaration av moms eller mervärdesskatt som det också benämns. Du som företagare ska lämna in en redovisning av moms en gång per månad, kvartal eller årsvis beroende på vilken redovisningsperiod du har.

Hur fyller man i en momsdeklaration?

Skicka in momsdeklaration Du skickar enklast in din momsdeklaration med e-tjänsten Lämna momsdeklaration på Skatteverkets webbplats. Om du inte kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett som Skatteverket skickar ut med post till dig.

Hur bokföra momsdeklaration?

När du bokför din momsredovisning skapas en verifikation som redovisar periodens moms. Beloppet du ska betala eller få tillbaka bokförs då på konto 2650 - Redovisningskonto för moms. Du får även en notifiering med numret på verifikationen som skapats.

När deklarera ingående moms?

Du deklarerar den ingående och utgående momsen i din momsdeklaration. Om den ingående momsen är högre än den utgående har du moms att få tillbaka. I annat fall ska du betala in pengar. Om du har moms att betala ska momsen finnas hos Skatteverket senast samma dag som din momsdeklaration ska vara inlämnad.

När ska momsen betalas aktiebolag?

Skatten skall vara betald till skatteverkets konto och deklarationen inkommen: 18/1-2021 - Moms för nov 2020 och arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för dec 2020. 12/2-2021 - Moms för okt-dec 2020 (3-månaders), moms för dec 2020 och arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för jan 2021.

Hur deklarera Momsbetalning?

deklarerar du moms. Du redovisar momsen i en momsdeklaration. Enklast är att lämna en digital momsdeklaration men då behöver du eller ditt ombud ha en e-legitimation. Du kan vara registrerad för att deklarera momsen en gång per år, varje kvartal eller varje månad.

Hur betala in moms?

Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast den sista inlämningsdagen för din momsdeklaration. Betala till Skatteverkets bankgiro 5050-1055 via din internetbank, eller med inbetalningskort.

Hur bokföra moms att få tillbaka?

Detta innebär att:

  1. Återbetalning av moms bokförs på 2650 Redovisningskonto för moms.
  2. Återbetalning av skatt till ditt företagskonto bokförs på 2012 Betald F-skatt. Om du fått tillbaka skatt till ditt privata konto ska återbetalningen inte bokföras.

Relaterade inlägg: