Vad ingår i en lärares Förtroendetid?

Innehållsförteckning

Vad ingår i en lärares Förtroendetid?

Vad ingår i en lärares Förtroendetid?

Svar: Många lärare har förtroendearbetstid (förtroendetid). En chef kan inte beordra dig att under förtroendearbetstid utföra arbetsuppgifter som inte hunnits med på den reglerade arbetstiden. Samtidigt är det ditt eget ansvar att hålla koll på förtroendearbets-tiden.

Vad är en reglerad arbetstid för lärare?

  • Många tror att det i avtalet står att lärare har en reglerad arbetstid på 35 timmar per vecka. Om den reglerade tiden fördelas jämnt över de 194 dagar som du tjänstgör blir det cirka sju timmar per dag, det vill säga 35 timmar på en femdagarsvecka. Det finns dock ingen reglering i något centralt avtal om 35 timmar per vecka.

Hur många timmar får man lägga ut på en arbetstid?

  • Dessa timmar delas upp i reglerad arbetstid (1 360 timmar) och oreglerad arbetstid/förtroendearbetstid (407 timmar). Den reglerade arbetstiden får läggas ut på högst 194 dagar under perioden augusti till juni. Det är fullt möjligt att lägga ut olika antal timmar olika veckor.

Hur kan arbetstidslagen avtalas bort?

  • Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektiv­avtal. Kollektiv­avtalet kan då antingen ersätta hela lagen eller vissa delar av den. Vilka regler som kan avtalas bort anges i lagens tredje paragraf.

Vad är Arbetstidslagen?

  • Arbetstidslagen bygger delvis på obligatoriska EU-regler i direktivet 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden. Direktivet tillåter att parterna sluter kollektivavtal om arbetstiden, men det innehåller vissa minimiregler om veckovila, dygnsvila och sammanlagd veckoarbetstid.

Relaterade inlägg: