Hur kan man få livmodertappen att öppna sig?

Innehållsförteckning

Hur kan man få livmodertappen att öppna sig?

Hur kan man få livmodertappen att öppna sig?

Du som är gravid kan få läkemedel om livmodertappen är helt omogen. Läkemedlet innehåller ett ämne som heter prostaglandin. Det gör att livmodertappen börjar mjukna och öppna sig. Prostaglandin finns som tablett eller gel.

Kan man känna när livmodertappen öppnar sig?

Öppningsskedet. Efter latensfasen kommer öppningsskedet. Då ska livmodertappen öppna sig helt så att barnet kan komma ner i slidan. Under öppningsskedet känns värkarna starkare.

Hur kan jag känna livmodertappen?

Så hittar du livmodertappen Normalt är en slida cirka 10 cm lång/djup. Genom att stoppa in pekfingret så kan du känna hur långt in du måste stoppa fingret för att nå livmodertappen. Om din livmodertapp är högt placerad så sitter den cirka 3 fingerleder upp på fingret.

Varför känner jag min Livmodertapp?

Det du känner är inte farligt. Det är din livmodertapp du känner, den finns längst in i slidan. Livmodertappen är början på livmodern och den del som kopplar ihop livmodern med slidan. Den kan kännas som en knöl eller nästan som en nästipp.

Kan man ha värkar utan att öppna sig?

Man brukar oftast få stanna om den har öppnat sig mer än tre till fyra centimeter. Man kan behöva åka hem igen om barnmorskan bedömer att det är ett tag kvar innan barnet ska komma.

Hur kan man känna om livmodertappen är mogen?

Om livmodertappen är mjuk, förkortad och öppen 2-3 cm är den ”mogen”. Om modermunnen är öppen 2-3 cm, mjuk och förkortad använder barnmorskan en liten plastkrok och tar hål på fosterhinnorna så att vattnet går.

Hur kan jag känna livmodern?

Du som är gravid kan nu känna livmodern. Den känns som en hård klump om du trycker försiktigt med handen under naveln. Livmodern är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn.

Relaterade inlägg: