Vad innebär det att Derivera?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att Derivera?

Vad innebär det att Derivera?

Derivata är en funktion som anger förändringshastigheten hos en annan känd funktion. En funktions derivata beskriver hur mycket och i vilken riktning funktionens värde förändras då man rör sig från en given punkt. ... Med andra ord beskriver då derivatan bilens hastighet vid en viss tidpunkt.

Vad händer om andraderivatan är 0?

Terrasspunkt. Observera att andraderivatan kan vara lika med 0 i en extrempunkt utan att det är en terrasspunkt. Lägg märke till att extremvärdet för denna funktion inte är en terasspunkt, i det här fallet ger andraderivatan alltså inte tillräckligt med information om funktionens extremvärde.

Vad gör andra derivatan?

Andraderivatan av en funktion f(x) är derivatan av funktionens derivata. ... Andraderivatan skrivs ofta f′′(x), vilket utläses f bis av x. På samma sätt som derivatan f′(x) beskriver hur lutningen på grafen till f(x) förändras, beskriver andraderivatan hur lutningen på grafen till f′(x) förändras.

Hur räknar man ut andraderivatan?

För att bestämma andraderivatan till f(x) deriverar man därför funktionen två gånger. Andraderivatan skrivs ofta f′′(x), vilket utläses f bis av x. På samma sätt som derivatan f′(x) beskriver hur lutningen på grafen till f(x) förändras, beskriver andraderivatan hur lutningen på grafen till f′(x) förändras.

Relaterade inlägg: