Vad menas med etik kompetens?

Innehållsförteckning

Vad menas med etik kompetens?

Vad menas med etik kompetens?

Enligt ordboken är etik “läran om moral” och många anställda och chefer i vården brottas varje dag med etiska och moraliska frågor. ... – Etisk kompetens handlar om att kunna uppfatta och sätta ord på de värden och intressen som står på spel, och kanske kommer i konflikt med varandra.

Vad betyder Yrkesetiskt?

Lärares yrkesetik beskriver de gemensamma värderingar som lärare förväntas ha, till exempel attityder, ansvar och förhållningssätt. ... Du som är lärare har en maktposition i förhållande till eleverna.

Vad är etisk kunskap?

Ethical being – Etisk kunskap är kontext- och situationsbundet. Att ha förmåga att kunna anpassa teoretisk kunskap och uppfatta nyanser och skiftningar i den aktuella situationen innebär att vara being, vilket enligt Gallagher (2006) är en personlig utveckling.

Vad är etik i vården?

Etik handlar om vad som är bra respektive dåligt, vad som bör respektive inte bör göras och vilka karaktärsegenskaper som gör oss till bättre respek- tive sämre människor. ... Etik i vårdsammanhang rör primärt hur den enskilda patienten bör behandlas – vad som gagnar respektive skadar patienten.

Vad är etiskt handlande?

Etik står för reflektionen eller eftertanken över mänskliga värderingar och handlingar och motiven för dessa. moral står för praktiskt handlande. Det är våra konkreta handlingar som är moraliska eller omoraliska. Om vad som är rätt eller fel.

Relaterade inlägg: