Vad menas med huvudregeln om absolut sekretess?

Innehållsförteckning

Vad menas med huvudregeln om absolut sekretess?

Vad menas med huvudregeln om absolut sekretess?

Uppgifter som omfattas av absolut sekretess är alltid sekretessbelagda, och får därmed inte lämnas ut oavsett om de kan orsaka skada eller ej. Således behöver inte någon skadeprövning göras och inget skaderekvisit vara uppfyllt. Ett exempel när absolut sekretess tillämpas är vid offentlig upphandling.

Vad är Upphandlingssekretess?

Vid all offentlig upphandling gäller upphandlingssekretess för uppgifter om anbud eller anbudsgivare. En sekretessbeläggning sker i sådana fall i samband med att en begäran om att ta del av allmänna upphandlingar inkommer till den upphandlande myndigheten. ...

Vad omfattas av absolut sekretess?

De uppgifter som omfattas av absolut sekretess är anbud och uppgift som rör anbud. Den absoluta sekretessen omfattar exempelvis en eventuell förteckning över vilka leverantörer som tagit del av upphandlingsdokumenten.

När upphör den absoluta sekretessen?

Den absoluta sekretessen gäller fram till dess att alla anbud eller erbjudanden offentliggörs eller beslut om leverantör och anbud fattats eller ärendet dessförinnan har slutförts.

Vilka handlingar omfattas av sekretess?

Huvudregeln är att alla allmänna handlingar är offentliga. Offentligheten kan dock begränsas av regler i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dvs. av sekretess. ... En handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter ska lämnas ut i de delar som är offentliga.

Vad är omvänt skaderekvisit?

Ett omvänt skaderekvisit brukar formuleras så att sekretess gäller i en viss verksamhet för en viss uppgift ”om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon honom närstående lider skada eller men”, se t. ex. 27 kap. 2 § andra stycket OSL.

När blir ett förfrågningsunderlag en offentlig handling?

Det stämmer att förfrågningsunderlaget inte är en allmän handling förrän upphandlingen har annonserats. Före denna tidpunkt är dokumentet ett internt arbetsmaterial och inte en allmän handling, oavsett om det är färdigställt eller inte.

Vad omfattas av sekretess?

Vilka uppgifter omfattas av sekretessen? Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera.

Vad är kommersiell sekretess?

Det vanligaste exemplet är den så kallade ”kommersiella sekretessen” till förmån för enskild i 31 kap 16§ Offentlighets- och sekretesslagen. Kommersiell sekretess innebär att uppgifter om en anbudsgivares affärs- eller driftförhållanden inte får lämnas ut om det kan antas att denne lider skada om uppgiften lämnas ut.

Relaterade inlägg: