Varför griljera skinka?

Innehållsförteckning

Varför griljera skinka?

Varför griljera skinka?

Griljera, av franskans griller, av gril, halster, är att snabbt bereda (utsätta för värme) ett panerat födoämne (vanligen kött) i ugn eller panna. Griljerad skinka är ett vanligt inslag på julbordet.

Hur lång tid tar det att griljera skinka?

Griljera skinkan i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg. Låt skinkan svalna och skär i tunna skivor.

Hur länge står sig en griljerad skinka?

En griljerade skinkan håller ca 7 dagar i kylen vid högst +8°C. Om skinkan står framme länge i rumstemperatur förkortas hållbarheten.

Hur Griljerar?

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220°C.
  2. Blanda senap, ingefära och ägg i en skål. Bred blandningen på skinkan.
  3. Strö över smulade pepparkakor och ställ skinkan i ugnen tills griljeringen fått fin färg, 10–15 minuter.
  4. Sätt i nejlikorna när skinkan är kall.

Kan man äta kokt julskinka?

Det är därför som färdigkokta julskinkor har förhållandevis lång hållbarhet. Skinka i öppnad förpackning kan du äta kall åtminstone en vecka. Har du rejält kallt i kylen, det vill säga 4 grader, klarar den sig något längre. Därefter kan du äta skinkan upphettad i en maträtt.

Hur vet man att julskinkan är klar?

Ugnsbakad julskinka Den lägre temperaturen tar längre tid men ger i gengäld en ännu saftigare och mörare skinka. Om du väljer 175°C ska skinkan svepas in i folie. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Skinkan är klar när termometern visar 70°C.

Hur länge kan man äta julskinka?

En mogen julskinka håller i kylskåpet i ungefär en vecka. Därför kan det vara bra att ha julskinkan uppäten före nyårsafton, eller senast då använda resten av julskinkresterna.

Relaterade inlägg: