Vad innebär det att ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt?

Vad innebär det att ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt?

Ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt. Det bygger i huvudsak på medicinsk vetenskap, vårdvetenskap, socialt arbete, social omsorg och pedagogik. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete vid psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar utifrån pedagogiska, etiska och kulturella perspektiv.

Hur har synen på psykisk ohälsa ändrats genom åren?

Mentalsjukvården. Man brukar säga att synen på psykiska sjukdomar förändrades med sekelskiftet 1800 i Sverige. Under 1800-talet började man inse att personer med psykiska sjukdomar faktiskt led av sjukdomar vilka kunde botas. Man ansåg inte att psykiskt sjuka var vansinniga, besatta eller dåraktiga längre.

Vad innebär det att bemöta patienter empatiskt respektfullt och lyhört inom psykiatrisk vård?

Ett gott bemötande uppnås bland annat genom att vårdpersonal agerar empatiskt, respektfullt, lyhört och hänsynsfullt. Det kräver även att patientens integritet och värdighet beaktas. Upplevelsen av ett dåligt bemötande kan reducera möjligheterna för psykiskt sjuka att tillfriskna.

Hur har synen på behandlingsmetoder förändrats över tid?

Kritiken mot bristen på resultat och ett växande antal patienter ledde framåt sekelskiftet 1900 till förändringar i behandlingsmetoderna. Med intryck från kroppssjukvården, som haft större framgångar i sina behandlingar, började man istället rekommendera sängläge och vila för de sinnessjuka.

Relaterade inlägg: