Vad är sjuksköterskans plikt?

Innehållsförteckning

Vad är sjuksköterskans plikt?

Vad är sjuksköterskans plikt?

Den som ansvarar för vården av en patient ska se till att patienten ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd. Patienten ska informeras om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns (3 kap 1 § PL, 3 b § TvL).

Vad innebär det att hälso och sjukvårdspersonal har ett personligt yrkesansvar?

All hälso- och sjukvårdspersonal har ett eget yrkesansvar gentemot patienten med krav på att arbetet ska ske enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär att var och en bär ansvaret för hur han eller hon fullgör sina arbetsuppgifter.

Vad är sjuksköterskans yrkesansvar?

Sjuksköterskan har omvårdnadsansvar vilket inkluderar att identifiera och bedöma risk för undernäring eller andra svårigheter att inta måltider, samt för dokumentation och uppföljning av nutritionstillstånd i omvårdnadsjournalen.

Vad innebär det att vara hälso och sjukvårdspersonal?

Till exempel räknas undersköterskor, vårdbiträden och tandsköterskor som är verksamma vid en vårdinrättning och medverkar i hälso- och sjukvård som hälso- och sjukvårdspersonal. ...

När har hälso och sjukvårdspersonal anmälningsskyldighet?

All hälso- och sjukvårdspersonal är enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453) skyldiga att anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Den som är anmälningsskyldig har även en uppgiftsskyldighet till socialnämnden.

Vilket ansvar har en Mas?

MAS ansvarar enligt 2 kap. 3 § HSLF-FS 2017:37 för uppgifter enligt fö- reskiften som inom annan hälso- och sjukvård ankommer på verksamhets- chefen. Den uppgift som främst torde vara aktuell är att ansvara för att beslut om delegeringar är förenliga med en god och säker vård (9 kap. 5 § 1 HSLF- FS 2017:37).

Relaterade inlägg: