Vilka fördelar och nackdelar är förenade med en sådan bestämmelse som AvtL 36?

Innehållsförteckning

Vilka fördelar och nackdelar är förenade med en sådan bestämmelse som AvtL 36?

Vilka fördelar och nackdelar är förenade med en sådan bestämmelse som AvtL 36?

Enligt generalklausulen i 36 § avtalslagen (AvtL) stadgas att part som intar en underlägsen ställning i avtalsförhållandet ska visas särskild hänsyn i behovet av skydd. Denna regel finns främst för att skydda konsumenter, men på senare tid har även småföretagare kommit att innefattas i denna regel.

Är avtalslagen dispositiv?

Avtalslagen är i vissa delar dispositiv och i vissa delar tvingande. Dispositiv lagstiftning innebär att dess bestämmelser ska tillämpas om parterna inte avtalat om att något annat ska gälla eller om det finns någon särskild lag som ska ha företräde före den mer allmänna avtalslagen.

Vad menas med Löftesprincipen?

Den princip som säger att ett anbud är bindande för givaren från det att motparten tagit del av det tills acceptfristen gått ut eller anbudet avslagits enligt AvtL 5 § eller AvtL 6 § 1 st.

Vad menas med termen Konkludent handlande?

Konkludent handlande är ett juridiskt begrepp som innebär att avtal anses slutet på grund av handlande i överensstämmelse med ett avtal trots att formellt avtal aldrig slutits.

Vad är skillnad mellan ogiltighet och jämkning?

Ett avtal kan ogiltigförklaras eller jämkas på flera olika grunder enligt avtalslagen. ... Avtalet eller villkoret blir inte ogiltigt, men kan genom jämkning ges ny betydelse. Det kan även jämkas till noll, vilket i praktiken kan jämställas med att det ogiltigförklaras.

Vilken funktion fyller 36 i AvtL?

36 § är en tvingande bestämmelse och omfattar både standardvillkor och individuellt avtalade villkor och gäller inte bara avtal mellan näringsidkare utan även avtal mellan privatpersoner, mellan offentliga myndigheter och enskilda med flera.

Vad är ett Förklaringsmisstag?

Misstag vid avgivandet av en utfästelse. Exempelvis felskrivningar och felsägningar när man avger ett anbud. Se 32 § 1 st AvtL.

Relaterade inlägg: