Hur är det att jobba på LSS?

Innehållsförteckning

Hur är det att jobba på LSS?

Hur är det att jobba på LSS?

– En stödassistents arbetsuppgifter är väldigt varierande. Det huvudsakliga uppdraget är att främja den boendes förmågor och självständighet. I det dagliga arbetet ger man ett pedagogiskt stöd vid vardagliga aktiviteter, allt från stöd med matlagning, städning, fritidsaktiviteter och myndighetskontakt.

Hur är det att jobba med utvecklingsstörda?

Arbetet är omväxlande och ansvarsfullt, och brukarens behov styr arbetsdagen. Under dagen är brukarna vanligtvis på sin dagliga verksamhet, och kommer hem igen framåt eftermiddagen. Då lagar man kanske middag, städar eller tvättar tillsammans med brukaren.

Varför jobba som Stödassistent?

Som stödassistent arbetar man med personer som beviljats insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS. Arbetet innebär att ge pedagogiskt stöd och omsorg för att främja den enskildes förmågor och självständighet.

Hur är det att jobba på daglig verksamhet?

I daglig verksamhet ingår också omvårdnad, det vill säga stöd och hjälp med de dagliga behoven som deltagaren har svårt att klara själv. Det kan till exempel vara att sköta hygienen, äta, klä sig, förflytta sig och kommunicera.

Hur är det att jobba som boendestödjare?

Boendestödjaren stödjer den enskilde i att planera, genomföra och att vara delaktig i vardagssysslor. Boendestödjaren arbetar med, inte åt, den som behöver stöd. En boendestödjare kan också stödja den enskilde vid kontakter med myndigheter och vid behov följa med personen på aktiviteter.

Vilka yrkesgrupper arbetar med psykiskt funktionshindrade?

Arbetet innefattar att ge pedagogiskt stöd och omsorg för att främja "brukarens" förmågor och självständighet. Några andra yrkestitlar som kan beskriva i stort sett samma yrke är omsorgsassistent, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal, vårdare inom funktionsvariation, arbetshandledare och boendestödjare.

Vad gör ett Stödbiträde?

Som stödassistent stöttar du och jobbar pedagogiskt med personer som har en funktionsnedsättning. Det kan vara i daglig verksamhet, i sysselsättning eller på gruppboende. ... För att arbeta som stödassistent behöver du utbildning på gymnasienivå med inriktning mot omvårdnad, barn- och fritid eller pedagogik.

Vilka typer av stöd kan du få med LSS?

  • LSS innehåller tio olika typer av hjälp för att ge stöd och service. Du kan få stöd med följande: Rådgivning och annat personligt stöd. Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.

Vad är kontaktperson enligt LSS?

  • Kontaktperson enligt LSS är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor. Man behöver inte ställa krav på att kontaktpersonen ska ha någon särskild yrkeskompetens. En kontaktperson kan hjälpa till att bryta personens isolering genom umgänge och hjälp till fritidsverksamhet.

Vad gör LSS-handläggare?

  • LSS-handläggare bedömer vilka insatser som personer med funktionsnedsättning har rätt till. LSS-handläggare gör framför allt utredningar och bedömningar om vårdbehov för funktionshindrade personer.

Relaterade inlägg: