Varför skär det sig?

Innehållsförteckning

Varför skär det sig?

Varför skär det sig?

“Vatten och vinäger är vattenlösligt och löser sig normalt inte med fett. Fett hör till en grupp som kallas lipider. ... Om fettet är för varmt när det blandas med ägget denaturerar proteinerna i ägget och dessa kan då inte lägga sig runt fettdropparna. Detta medför att såsen skär sig.

Varför skär sig köttfärssåsen?

Äkta smör är tillräckligt fett för en köttfärssås och gör att konsistensen blir rätt. Ifall det finns tillräckligt med fett på pannan bränns inte vetemjölet så lätt. Snåla alltså inte med smöret när du gör din köttfärssås! Äkta smör ger även såsen en fyllig och rund smak.

Varför blir osten grynig i såsen?

Osten får aldrig koka, då blir den grynig. Sen finns det olika sorters ost som funkar olika bra, oh det får man prova sig fram lite till, beror ju på vad man gillar för ost oxå. men osten får aldrig koka. Ost som tillsätts så skall helst vara grynpipig, annars kan såsen bli trådig.

Varför skär sig potatisgratängen?

Det som kan spräcka en gratäng är att man har i för mycket fett eller något surt, för hög värme eller lägger i lök som inte fått svettas ut sitt vatten. Grädde "tjocknar" av sig själv genom att vatten avdunstar.

Varför skär sig mousse?

När man gör mousse är det viktigaste att tänka på att alla ingredienser skall ha ungefär samma temperatur. Detta för att det lätt skär sig annars. Om du förvarar äggen i kylen, ta då fram dem i god tid så att de hinner bli rumstempererade.

Relaterade inlägg: