Vad innebär det att ta ett snabblån?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ta ett snabblån?

Vad innebär det att ta ett snabblån?

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för ungefär samma sak: Det är lån på ganska små belopp. De beviljas och betalas ut snabbt. De ska betalas tillbaka inom 30 dagar.

Vad är ett snabblån och vem får ta det?

Det finns nästan inga begränsningar av vem som får ta ett snabblån, rent juridiskt. Du måste naturligtvis vara minst 18 år gammal, för att vara myndig och kunna ingå avtalet om lånet. ... I praktiken kräver givare av snabblån vanligen att du som låntagare är myndig och har en viss årlig inkomst.

Varför ska man undvika att ta ett snabblån?

En stor nackdel är att snabblån ofta blir mycket dyrare än privatlån utan säkerhet. Även om räntan kan vara låg, eller om lånet är “räntefritt”, så gäller det att vara uppmärksam även på avgifterna. De kan verka låga, men eftersom lånebeloppet inte heller är särskilt högt blir den effektiva räntan ändå hög.

När kom sms lån?

I mars 2006 lanserades en ny låneprodukt, sk sms-lån, på den svenska marknaden. De gav förutsättningar att låna en relativt liten summa pengar och de skulle betalas tillbaka på relativt kort tid. Kontakter med långivaren sköttes framför allt genom sms eller via Internet.

Varför har många svårt att betala tillbaka snabblån?

Det beror främst på snabblånets höga räntekostnader och andra dyra avgifter. Många som tar snabblån har svårt att betala tillbaka lånet när löptiden är slut och då är det lätt att hamna i det omtalade skuldfällan.

Är det farligt att ta sms-lån?

Risker med sms-lån Kan man inte betala tillbaka direkt så finns risken att man hamnar i en fälla av höjda räntor. Det finns de som tagit nya sms-lån enbart för att kunna betala tillbaka de gamla. Detta leder till en cirkel av lån och ekonomiska problem som är svårlösta för en individ med dålig ekonomi.

Hur många tar SMS lån per år?

För två år sedan, 2006, kom det in 216 ärenden i månaden, förra året hade siffran stigit till 1 701 och i år kommer det in 2 883 ärenden om betalningsföreläggande för sms-lån per månad. Även om andelen ungdomar minskar så är de fortfarande överrepresenterade. Bland de skuldsatta är nära 30 procent mellan 18 och 25 år.

Relaterade inlägg: