Vad krävs av en brandman?
Vad krävs av en brandman?
För att kunna läsa till brandman efter gymnasiet behöver du läsa en utbildning i skydd mot olyckor som ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Denna utbildning är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete.
Vilka arbetsuppgifter har en brandman?
En brandman utför en mängd olika uppgifter. Till exempel släcka bränder och rycka ut vid kemiska utsläpp, trefikolyckor eller drunkningstillbud. Arbetet innebär också ett omfattande uppdrag att förhindra olyckor överallt i samhället, genom information om vad man själv kan göra för att öka sin och andras säkerhet.
Vad ska man läsa om man vill bli brandman?
Utbildning i skydd mot olyckor är en tvåårig eftergymnasial utbildning som ger dig både de teoretiska kunskaperna och de praktiska färdigheterna som krävs för att arbeta inom räddnings- och säkerhetsområdet. Utbildning i skydd mot olyckor ger dig en examen i säkerhets- och räddningsarbete.
Borde jag bli brandman?
Förutom att rädda liv och göra skillnad i samhället ingår du i en gemenskap hos din räddningstjänst, får en värdefull utbildning med regelbunden övning och får ett rejält tillskott i hushållskassan. Det viktigaste du behöver är viljan att hjälpa till och rädda liv.
Varför vill du bli brandmän?
Att arbeta som brandman innebär att förebygga, hindra och begränsa skador på människor, egendom eller i miljön vid olyckshändelser. Utöver att släcka bränder rycker brandmän till exempel ut vid trafikolyckor. Det kan handla om att få loss och att ge första hjälpen åt personer som är fastklämda i ett bilvrak.
Var jobbar brandman?
Inom många räddningstjänster arbetar man omväxlande dagtid med förebyggande arbete, och i skift med utryckningstjänst. De flesta brandmän är anställda inom den kommunala räddningstjänsten.
Kan man bli brandman om man är straffad?
Vill man som sagt jobba inom räddninsgtjänsten måste man läsa ett påbyggnadsår vid Räddningsverkets “Centrum för Risk och Säkerhetsutbildning” i Revinge. Först efter det får du jobba som räddningsledare. Det finns inget lagkrav på att man inte skall finnas med i belastningsregistret.