Hur fungerar lumpen?

Innehållsförteckning

Hur fungerar lumpen?

Hur fungerar lumpen?

Den första delen utgörs av så kallad grundläggande militär utbildning (GMU) och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till 12 månader. Utöver grundutbildning omfattar värnplikten även repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring.

Vad får man av att göra lumpen?

Du får till exempel cirka 4 400 kronor per månad och en utbildningspremie när du genomfört utbildningen. Du får också boende, mat och de kläder du behöver för att genomföra utbildningen. Efter utbildningen kan du söka jobb i Försvarsmakten, ingå ett hemvärnsavtal eller söka till officersutbildningen.

Är lumpen frivillig?

I dag är det frivilligt – man kan i princip bara ta av sig uniformen och åka hem. Men med det nya systemet blir man skyldig att slutföra sin utbildning. Det kan dock finnas giltiga skäl för att få avbryta.

När får man Mönstringsbrev?

Samma år som du fyller 18 kommer du att hem ett brev från Plikt- och prövningsverket med information om mönstringsunderlag och mönstring. Du fyller i mönstringsunderlagen på webben och svarar på frågor om dig själv och din hälsa.

Relaterade inlägg: