Vad innebär det att vara ett maskrosbarn?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara ett maskrosbarn?

Vad innebär det att vara ett maskrosbarn?

Maskrosbarn[redigera | redigera wikitext] Maskrosbarn är barn som har det svårt hemma men som klarar sig ändå, ungefär som en maskros kan växa upp genom asfalten. De barn som klarar sig trots alla svårigheter har i engelskspråkig facklitteratur benämnts "superkids", "stress-resilient" eller "invulnerables".

Vilka stödjer Maskrosbarn?

Maskrosbarn är en ideell förening som stödjer barn till föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. De vill vara förebilder och visa att det går att må bra även om ens föräldrar mår dåligt! Bidraget gick till stödperson för ungdomar som lever i familjer med missbruk eller psykisk sjukdom.

Vad gör organisationen Maskrosbarn?

5-6 barn i varje svensk skolklass har en förälder som mår psykiskt dåligt, har ett missbruk eller som utsätter dem för våld. Maskrosbarn arbetar med att ge stöd till de här barnen, ge dem ett sammanhang och förutsättningar till att bryta sitt sociala arv.

Vilka gynnsamma faktorer gör barnet till ett maskrosbarn?

Relationer till individer som gett maskrosbarnen hjälp och stöd visade sig vara en betydande skyddsfaktor. Ens personlighet och förmågor att hantera situationen har även det verkat som en skyddsfaktor. Sysselsättning, så som att komma bort ifrån hemmet och hemsituationen har också hjälpt dessa individer.

När grundades Maskrosbarn?

Ni delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk ohälsa och att känna er helt ensamma i det. Med detta som bakgrund grundade ni Maskrosbarn 2005 och började med att föreläsa i skolor. Grundidén är att förbättra levnadsvillkoren för ungdomar som lever miljöer med missbruk och psykisk ohälsa.

Relaterade inlägg: