Kan en suppleant bli ordförande?

Innehållsförteckning

Kan en suppleant bli ordförande?

Kan en suppleant bli ordförande?

I de flesta fall utses någon av de ordinarie ledamöterna som sekreterare men eftersom en suppleant får träda in i deras ställe har även denne rätt att vara sekreterare. ... Däremot kan en suppleant inte utses till ordförande, denne måste vara en ordinarie ledamot, (7 kap 17 § lagen om ekonomiska föreningar).

När kan suppleant träda in?

När en ordinarie ledamot är frånvarande, träder en suppleant in, med rösträtt (ska antecknas i protokollet.) Det kan vara tillfälligt, för ett visst möte, eller permanent, om t ex en ledamot flyttar eller avgår.

Vad är en suppleant i föreningen?

  • Ofta står det i föreningens stadgar att styrelsen är beslutsför om mer än hälften av ledamöterna närvarar, och suppleanten är en del av underlaget om den tjänstgör. Men en suppleant är alltid en suppleant, även om denne tjänstgör i en ledamots ställe.

Kan en förening ha suppleanter?

  • Därutöver finns det inget lagkrav om att en förening måste ha suppleanter, även om det underlättar i fall ledamöter är frånvarande eller avgår. Om en ledamot har anmält förhinder om att delta vid ett styrelsemöte, är det styrelsens ordförande som kallar suppleanter att tjänstgöra.

Vad är en suppleant ansvarig för?

  • En suppleant är ansvarig när denne träder in i den ordinarie ledamotens ställe. När en suppleant närvarar vid ett sammanträde som en ersättare till en ordinarie ledamot har suppleanten rätt att rösta.

Vad är en suppleant i en bolagsstyrelse?

  • Att vara suppleant i en bolagsstyrelse ses ofta som en ren formalitet utan större betydelse. Men även en suppleant kan komma att få ett stort ansvar i ett aktiebolag. Här förklarar vi vad som gäller. Många företag ägs av en eller ett fåtal personer.

Relaterade inlägg: