Vad krävs för att bli förstelärare?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att bli förstelärare?

Vad krävs för att bli förstelärare?

Villkor för förstelärare En förstelärare: har en lärarlegitimation som är utfärdad av Skolverket senast den dag hen blivit förstelärare. kan genom dokumentation redovisa minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning inom en eller flera anställningar inom skolväsendet.

Hur många förstelärare finns det?

Det skiljer nästan 55 000 kronor i månadslön mellan Sveriges högst och lägst avlönade förstelärare, visar ny statistik som Skolvärlden tagit fram. Skolvärlden har granskat lönerna för Sveriges cirka 15 000 förstelärare i grund- och gymnasieskolan.

När började förstelärare?

Förstelärare är i Sverige en karriärtjänst för särskilt yrkesskickliga lärare i grundskolan och gymnasiet. Karriärsteget infördes 2013 som en del av den så kallade karriärstegsreformen i syfte att skapa fler karriärmöjligheter för lärare och på så sätt göra yrket mer attraktivt.

Vem kan bli förstelärare?

Lön för förstelärare och lektorer Huvudmannen får från staten 5 000 kronor per månad för en förstelärare och 10 000 kronor per månad för en lektor på ”vanliga” skolor - plus kostnaderna för sociala avgifter.

Vad är skillnad mellan lektor och adjunkt?

Lektor (från latinets lector, "föreläsare") är en titel för lärare och liknande som internationellt används i starkt varierande betydelse. ... Vanligtvis är det en form av lärare med en högre titel än adjunkt och en lektor har vanligtvis avlagt doktorsexamen.

Vad ingår i en Förstelärartjänst?

Det kan exempelvis handla om att utveckla kunskaper i språkutvecklande arbetssätt eller att utveckla samarbetet mellan modersmålslärare och ämneslärare. För att öka likvärdigheten på skolor i så kallade utanförskapsområden kan huvudmän söka statsbidrag för speciella förstelärartjänster.

Relaterade inlägg: