Vad är särskild begåvning?

Innehållsförteckning

Vad är särskild begåvning?

Vad är särskild begåvning?

De särskilt begåvade barnen kännetecknas av en betydligt snabbare intellektuell utveckling och inlärningstakt än sina jämnåriga. Det är vanligt att de drivs av stor nyfikenhet och kreativitet samt att de löser kognitiva uppgifter snabbt.

Vad beror särbegåvning på?

Dessa barn förvånar sin omgivning gång på gång, säger Mona Liljedahl. Särbegåvning anses vara medfött och kan inte framkallas av ihärdiga föräldrar. Det handlar om hur vår hjärna utvecklas. – Vissa barn utvecklas tidigt och det beror på att de är snabbare i sina tankar.

Hur blir man Särbegåvad?

Ett särbegåvat barn visar på ett eller flera områden klart högre begåvning än sina jämnåriga. Särbegåvning kan definieras som en genetisk potential och på grund därav möjliggörs prestationsmöjligheter på en nivå som vida överstiger en populations genomsnitt.

Hur blir man särskilt begåvad?

För att räknas som särskilt begåvad behöver du/ditt barn/din elev inte vara utpräglad i alla dessa drag men kommer sannolikt omfatta flera av nedanstående kännetecken. Ett särskilt begåvat barn utmärker sig oftast i yngre år genom att: Vara medveten och uppmärksam. Tänka och resonera abstrakt.

Är Särbegåvning ärftligt?

Särbegåvning anses vara medfött och kan inte framkallas av ihärdiga föräldrar. Det handlar helt enkelt om hur vår hjärna utvecklas, menar experterna. – Vissa barn utvecklas tidigt och det beror på att de är snabbare i sina tankar.

Relaterade inlägg: