Hur blir man lärling målare?

Innehållsförteckning

Hur blir man lärling målare?

Hur blir man lärling målare?

Måleriutbildningen varvar utbildning i skolan med praktik ute på ett måleriföretag. Efter utbildningen kan du söka en betald lärlingsplats på ett måleriföretag, till exempel på det som du praktiserade på. Efter ungefär två år som lärling är du färdigutbildad målare.

Vad kan man jobba med som målare?

Målaren arbetar med att måla väggar, tak, fasader, trappor, pelare och snickerier i form av fönster och dörrar. En målare är specialist på behandling av ytor. Förutom målning och tapetsering, ingår ett noggrant underarbete som tar upp stora delar av arbetstiden.

Vad tjänar en lärling målare?

Lönen för en målare kan variera, då måleribranschen har två lönesystem(ackordslön & tidlön). Vanligast arbetar en målare med både ackord och tidlön, där en fullärd målare tjänar runt 34 000 kr i månaden. En målare med mindre erfarenhet som arbetar som lärling tjänar ca 25 000 kr i månaden.

Är det svårt att bli målare?

Måleribranschen har dock behov av fler lärlingar och på fem till tio års sikt bedöms möjligheterna till jobb bli medelgoda. Varje år utbildas flera hundra målare och efterfrågan på marknaden är stor, trots konjunkturnedgången. ... Med det examensbeviset som stöd är det lättare för dig att få jobb som målare.

Hur lång utbildning målare?

Utbildningen är godkänd av Måleribranschens Yrkesnämnd - MYN. Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper men cirka 40–50 veckor. Utbildningen till målare är CSN-berättigad. I utbildningen ingår specialkurser inom Måleri.

Hur lång är utbildningen till målare?

Lärling - Gesällprov För att bli målare arbetar du normalt som lärling i cirka två år. Utbildningstiden räknas i utbildningstimmar och lärlingstiden är totalt 6800 utbildningstimmar. Mot slutet av utbildningen gör du ett gesällprov för att få ditt gesällbrev som också blir ditt examensbevis.

Vad tjänar en arbetsledare inom måleri?

42 200 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Hur ser arbetsmarknaden ut för målare?

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att målare får goda möjligheter till arbete under det närmaste åren. Periodvis kan det vara svårt att hitta en lärlingsanställning, speciellt under vintermånaderna då det kan vara lite mindre att göra i måleribranschen.

Vad tjänar en målare?

  • Vad tjänar en målare? Genomsnittslönen för en färdigutbildad målare är cirka 32 000 kronor i månaden. Men du får lön redan under lärlingsperioden. Om du har gått måleri på gymnasiet är ingångslönen cirka 19 000 kronor.

Hur kan du Utbilda dig till målare?

  • Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är att gå inriktning måleri på gymnasieskolans byggprogram. Om du är 19 år eller äldre kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag. Varje år utbildas flera hundra målare och efterfrågan på marknaden är stor.

Vad är utbildningstiden för att bli målare?

  • För att bli målare arbetar du normalt som lärling i cirka två år. Utbildningstiden räknas i utbildningstimmar och lärlingstiden är totalt 6800 utbildningstimmar. Mot slutet av utbildningen gör du ett gesällprov som blir ditt examensbevis. En målare ska både kunna måla om befintliga byggnader och om- och nybyggnationer och tapetsera.

Vad är lön för en utlärd målare?

  • Lönen för en utlärd målare kan variera. Måleribranschen har två lönesystem, ackordslön och tidlön. Det är vanligt att målare arbetar både på ackord och med tidlön. Genomsnittslönen för målare, oavsett vilket lönesystem du använder mest, är 34 400 kronor/månad.

Relaterade inlägg: