Vad kom Descartes fram till?

Innehållsförteckning

Vad kom Descartes fram till?

Vad kom Descartes fram till?

Descartes kom fram till att lösa geometriska problem genom att sätta in bokstäver och ställa upp och lösa ekvationer. Det här kallas analytisk geometri. Det var också Descartes som förutsåg hur lufttrycket skulle variera med höjden över havet och han tipsade sin kompis Pascal om att han skulle undersöka detta.

Vad betyder Cartesiansk?

Rene Descartes filosofiska teori kallas cartesianism eller cartesiansk dualism. ... Denna dualism utgår ifrån en fullkomlig åtskillnad mellan själ och kropp, vilka båda är substanser. Descartes menade att själen och kroppen var förenade via tallkottkörteln.

Var Descartes Dualist?

Descartes var dualist och såg världen som bestående av två substanser – ande och materia. Hos oss människor representerades detta av kropp och själ, men här identifierade Descartes ett problem.

Vad är jaget enligt Descartes?

Jaget ingår alltså inte som en beståndsdel i det medvetande som Descartes skrev om. Det är som om hela det spektrum av tankar och känslor som medvetandet består av, har krympt ihop till en punkt, utom räckhåll för vårt medvetande. ... Subjektet är det som tänker. Vi är medvetna om våra tankar, inte om "tänkaren".

Vad menar Descartes med Cogito ergo sum?

Det är en av filosofins eviga frågor. Descartes svarade: ”Att vi finns.” Uttrycket ”Jag tänker alltså finns jag”, eller på latin: cogito ergo sum, är troligtvis den mest citerade filosofiska sentensen.

Relaterade inlägg: