Vad innebär att man är tjänstemän?

Innehållsförteckning

Vad innebär att man är tjänstemän?

Vad innebär att man är tjänstemän?

Tjänstemän är de som arbetar på kontor eller i förberedande arbetsuppgifter. Arbetare är de som arbetar i den direkta verksamheten. Tjänstemän är de med arbetsuppgifter där ett tjänstemannaavtal gäller och som därför är medlemmar i ett TCO- eller ett SACO-förbund.

Vad är skillnaden att vara anställd som tjänstemän?

Så skiljer man på arbetare och tjänstemän Arbetare är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom LO och ett arbetsgivarförbund. Tjänsteman är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom PTK och att arbetsgivarförbund.

Vilka är tjänstemän?

Exempel på yrken som räknas som tjänstemän är ingenjörer, ekonomer, redovisningsassistenter, sekreterare, projektledare och programmerare. Om du som tjänstemän vill bli medlem i ett fackförbund inom TCO kan du gå med i bland annat: Unionen, det största fackförbundet för tjänstemän med en stor bredd på yrkesgrupper.

Vad är en privatanställd tjänsteman?

Privatanställd tjänsteman: Du som är privatanställd tjänsteman jobbar ofta på kontor, kanske med ekonomi eller IT. Du kan också som privatanställd tjänsteman vara chef eller arbetsledare.

Är undersköterska tjänsteman?

Unionen vänder sig till tjänstemän inom den privata sektorn. Undersköterska räknas inte som ett tjänstemannayrke. Sjuksköterska räknas förvisso som ett tjänstemannayrke men Unionen har inga praktiserande sjuksköterskor som medlemmar. Om du är sjuksköterska kan du istället gå med i Vårdförbundet.

Relaterade inlägg: