Vad är Rh negativ?

Innehållsförteckning

Vad är Rh negativ?

Vad är Rh negativ?

Även Rh-antigenen måste stämma Ett av dessa antigen kallas Rh-antigen. Du som har Rh-antigen är Rh-positiv. Det förkortas med Rh+. Du som saknar Rh-antigen är Rh-negativ.

Varför Rh negativ?

Din kropp kan då börja bilda antikroppar mot barnets röda blodkroppar, så kallad Rh-immunisering. Antikropparna kan passera via moderkakan från mor till barn. Dessa antikroppar kan orsaka blodbrist hos barnet. Rh-immunisering hos modern och blodbrist hos barnet är ovanligt men viktigt att förebygga.

Vilken blodgrupp har Rh negativ?

De två viktigaste blodgruppssystemen är AB0 och Rh. AB0 består av kolhydratstrukturer på den röda blodkroppens yta och finns i varianterna A, B, AB och O. Rh-molekylen är ett protein i den röda blodkroppens membran: Om man är RhD-positiv har man detta protein medan RhD−negativa individer saknar proteinet.

Vem kan ge blod till vem?

B kan ge blod till B och AB och ta emot blod från blodgrupp B och 0. AB kan bara ge blod till AB men ta emot blod från alla blodgrupper. 0 kan ge blod till alla blodgrupper men bara ta emot blod från sin egen blodgrupp.

Får man ersättning för att ge blod?

Det är vanligt att blodgivaren får en gåva eller ett presentkort som tack. Detta kan dock variera lokalt. Kontakta närmaste blodcentral för att reda på vilka rutiner som finns där.

Hur ärver man O Rh negativ?

Rh+ är dominant och Rh- är recessivt. För att ett barn ska kunna få Rh-, behöver båda barnets genetiska föräldrar bära anlag för Rh-, vilket de alltså kan göra även om de är Rh+. Läs mer om AB0-systemet och Rh-systemet i texten Blodgrupper.

Hur många har blodgrupp A negativ?

Förekomst
GruppHela världenSverige
A-6 %7-8 %
AB+3 %5 %
B-2 %2 %
AB-0,75 %1 %

Relaterade inlägg: