Hur många dagar måste man jobba för att bli fast?

Innehållsförteckning

Hur många dagar måste man jobba för att bli fast?

Hur många dagar måste man jobba för att bli fast?

För att en tidsbegränsad anställning ska omvandlas till en tillsvidareanställning behöver du ha varit anställd på en allmän visstidsanställning i 731 dagar, eller på ett vikariat i 731 dagar. De olika anställningsformerna räknas enligt lagen separat.

Vad innebär tidsbegränsad anställning?

  • Tidsbegränsad anställning innebär att du har ett start- och ett bestämt slutdatum för din anställning redan från början. Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare.

Vad är en visstidsanställning enligt lagen?

  • Så kallad "timanställning" finns inte som giltig anställningsform enligt lagen. "Timanställning" finns inte heller i våra kollektivavtal. Däremot finns det ofta inga regler för hur kort en visstidsanställning kan vara.

Vad är huvudregeln i lagen om anställningsskydd?

  • Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare. Tidsbegränsade anställningar, till exempel provanställning eller vikariat, är alltså undantag från huvudregeln. Vilka tidsbegränsade anställningar som är tillåtna finns bestämt i LAS eller i kollektivavtal.

Vad är tillsvidareanställning?

  • Tillsvidareanställning är i svensk arbetsrättslig terminologi en anställningsform som innebär att anställningsavtalet råder tills vidare, vilket innebär att anställningen inte har något slutdatum. Detta är vad som något oegentligt brukar kallas "fast anställning".

Relaterade inlägg: