Vad är Kollusionsfara?

Innehållsförteckning

Vad är Kollusionsfara?

Vad är Kollusionsfara?

Risk för att en misstänkt undanröjer bevis eller på annat sätt förstör en brottsutredning. Kollusionsfara är skäl för häktning.Se också: Häktning.

Vad innebär Flyktfara?

Flyktfara är ett skäl för häktning och betyder, precis som det låter, att det finns en risk för att den misstänkte, om hen är på fri fot, flyr eller undandrar sig lagföring eller straff för det brott som hen är misstänkt för.

Vilka är häktningsskälen?

24:1 § 1st kallas häktningsskäl två. För att en polisman ska få gripa någon krävs att: personen på sannolika skäl misstänks för ett brott som medför minst ett års fängelse och att han eller hon dessutom får häktas.

Hur fungerar häktning?

Häktning. Om det finns en risk att en person försvårar brottsutredningen kan åklagaren begära att denne häktas. Det kan bland annat handla om att personen riskerar att avvika eller undanröjer bevis. Ett krav är dock att han eller hon är på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse.

Vad innebär det särskilda Häktningsskälet Kollusionsfara?

Som gemensamt beviskrav för de tre särskilda häktningsskälen måste åklagaren visa på att en risk föreligger för avvikande, försvårande av utredningen eller återfall i brott. Enligt förarbetena måste risken, med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet, framstå som konkret och beaktansvärd.

Vad är omhäktningsförhandling?

Vid en omhäktningsförhandling ska domstolen pröva dels om de omständigheter som motiverat häktningen fortfarande finns kvar, dels om det i förekommande fall fortfarande finns skäl att låta åklagaren besluta om restriktioner.

Relaterade inlägg: