Vad kännetecknar Art Nouveau?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar Art Nouveau?

Vad kännetecknar Art Nouveau?

Paris och namnet betyder ny konst på franska. Stilen bröt mot tidigare rådande stilideal och i andra länder kan stilen kallas Modernism eller Jugend. ... I Italien kallas Art Nouveau för Stile floreale vilket också är ett passande namn då stilen ofta innefattar blomstrande girlanger och andra växtliknande motiv.

Är Jugend exempel på?

Men i en annan version av jugend använder man till exempel geometriska, raka former och färre dekorationer. I Sverige fanns det ingen klar skiljelinje mellan jugend och nationalromantik och det gör att många byggnader har drag av båda stilarna. Det finns således ett flertal olika varianter av det vi kallar jugend.

Vad innebär Jugend?

Det är omkring sekelskiftet 1900 som den nya stilen Jugend introduceras i Sverige. Namnet kommer från tyskans ungdom, men kallas i övriga Europa för Art Nuoveau, den nya konsten. Stilen är den första att bryta med de tidigare nystilarna och ett helt nytt formspråk skapas med utgångspunkt i naturens organiska mjukhet.

Vilka år är sekelskifte?

Sekelskiftet definieras i allmänt språk som tidpunkten då hundraårssiffran i kalendern byts, men i historiska texter syftar i regel bytet på när år XXX1 inträder.

Vad skiljer art deco från Art Nouveau?

Art deco är en egen stil, en utveckling av Art nouveau, skulle man kunna säga. ... Om Art nouveau hade böljande, organiska och asymmetriska former så är Art deco rätlinjig, geometrisk och med symmetriska former. Rektanglar, klot, trianglar, sicksack och solstrålemotiv blev vanliga.

När kom Art Deco?

Art déco är en förkortning av arts décoratifs och fick bärkraft av världsutställningen i Paris 1925 (som hette Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes).

Vem skapade Jugend?

Jugend (tyska: ungdom, efter den av Georg Hirth i München utgivna tidskriften med samma namn) är en stilriktning inom arkitektur, formgivning, konsthantverk, grafik med mera från 1890 till omkring 1920.

Vad är ett sekelskifte?

Nej, alla årskiften som innebär övergång till ett nytt århundrade kan kallas sekelskifte. Men de som är födda på 1900-talet har kommit att uppfatta att sekelskiftet avser skiftet 1899/1900. ... Ordet sekel kommer av lat. sæculum, som ursprungligen betyder 'mansålder; släktled'.

Vad klassas som sekelskifte?

Sekelskiftesstil. Under 1890-talet mattades byggandet av efter 1880-talets överhettade byggboom. ... Denna stil kallas sekelskiftesstil – trots att den har sitt ursprung på 1890-talet och även löpte ett tiotal år in på nästa århundrade. Byggnadens uttryck skulle vara enklare och fasaden var ofta av natursten, eller tegel.

Relaterade inlägg: