Vad kännetecknar sekelskifte?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar sekelskifte?

Vad kännetecknar sekelskifte?

Under 1890-talet mattades byggandet av efter 1880-talets överhettade byggboom. De nya husen inspirerades av historisk byggtradition och det blev populärt att använda äkta material. ... Denna stil kallas sekelskiftesstil – trots att den har sitt ursprung på 1890-talet och även löpte ett tiotal år in på nästa århundrade.

Hur skriver man sekelskifte?

Enligt svenska skrivregler skrivs tidsrymder med tankstreck, alltså sekelskiftet 1800_1900-talet. Man borde även kunna skriva sekelskiftet 1900.

Vad var typiskt för en jugend klänning?

Svenska arkitekter anser att de internationella förebilderna är för vulgära och översätts istället till en egen svensk variant, mer måttfull och sparsmakad. Nu ses byggnadens både utsida och insida som en helhet med väl sammanhållen gestaltning, mjukt formspråk och ljusare färgsättning.

Var och när växte jugendstilen fram?

I Sverige fick stilen sitt genombrott vid Allmänna konst- och industriutställningen 1897 som arrangerades på Djurgården i samband med kung Oscar II:s 25-årsjubileum som regent. Utställningen syftade till att visa vad industrialismen i den dåvarande svensk-norska unionen kunde erbjuda.

När började Jugend?

Det är omkring sekelskiftet 1900 som den nya stilen Jugend introduceras i Sverige. Namnet kommer från tyskans ungdom, men kallas i övriga Europa för Art Nuoveau, den nya konsten. Stilen är den första att bryta med de tidigare nystilarna och ett helt nytt formspråk skapas med utgångspunkt i naturens organiska mjukhet.

Relaterade inlägg: