Vad menas med reptiler?

Innehållsförteckning

Vad menas med reptiler?

Vad menas med reptiler?

Reptiler eller kräldjur som de också kallas kan delas in i följande grupper; sköldpaddor, krokodildjur, ödlor, ormar, bryggödlor och masködlor. Reptiler återfinns i stort sett över hela världen, med undantag för Antarktis och gruppen omfattas av drygt 10 000 arter.

Har kräldjur en ryggrad?

Kroppen är vanligen avlång med fyra ben, men vissa kräldjur saknar helt ben. Huden är torr och består av fjäll. Kräldjur andas med lungor. Nervsystemet består av en hjärna med flera lober, alltså delar, och ryggmärg.

Varför bör man inte använda begreppen reptiler eller kräldjur?

Lite mindre kräldjur, till exempel ödlor, äter ofta insekter och andra ryggradslösa djur. Vissa kräldjur, till exempel stora ormar och krokodiler, kan utgöra en fara för människor.

Är sköldpaddan en reptil?

Sköldpaddor har precis som alla andra reptiler en hjärna, ryggmärgsnerv, nerver som leder ifrån antingen hjärnan eller ryggmärgen och ett antal känselorgan. Sköldpaddor har i jämförelse med däggdjur en mindre hjärna i förhållande till kroppsvolym. Fåglar och däggdjur är generellt sett intelligentare än reptiler.

Har grodor ryggrad?

Grodans inre organ skyddas inte av revben, utan av muskler. Ryggraden består som mest av nio kotor och ett svansben som har bildats genom sammansmältning av svanskotor. Groddjur har lungor, men kan också utbyta syre och koldioxid genom hudandning varför huden hålls fuktig och skyddas mot uttorkning genom ett hudslem.

Är fåglar kräldjur?

I klassen kräldjur finns alla medlemmar från gruppen amnioter med undantag av fåglar och däggdjur. Från början definierades klassen så att kräldjur är den djurgrupp som innefattar krokodiler, alligatorer, bryggödlor, ödlor, ormar, masködlor och sköldpaddor.

Relaterade inlägg: