Vad är typiskt för funktionalismen?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för funktionalismen?

Vad är typiskt för funktionalismen?

Funktionalismen var en arkitekturströmning som utvecklades i Europa på 1920-talet och innebar en radikal brytning med de gamla klassiska stilidealen. Formen och utformningen av byggnaden skulle bestämmas av dess funktion. Upprepning och enkelhet var honnörsord.

Hur byggdes funkishus?

Det som kännetecknar ett funkishus är byggnaden är lådaktig utformad med grundläggande geometriska former som kub och cylinderformen. Fasaderna är släta, ofta putsade och ljusa. Fönstrena är ospröjsade och taken helst platta.

Vad är speciellt med funkishus?

Ett funkishus kännetecknas bland annat av rena former, flackt tak, vit eller svagt grön fasad och assymetriskt placerade fönster. ... Badrum, rinnande vatten och kylskåp var viktigare än dekorerade fasader. Man var mån om enkla, raka former, inte minst för att göra bostäderna lättstädade.

Vad är ett funkishus?

Karaktäristiskt för ”Funkisär att husen har kubliknande former med ljusa putsfasader eller tunn stående locklistpanel samt böjda balkongpartier och platta / flacka tak. ... Husen har ofta långa fönsterband, stora rutor utan spröjs och fönsterpartier som sträcker sig runt hörn för att ge extra stort ljusinsläpp.

Vad är det man skall studera enligt funktionalismen?

Émile Durkheim lanserade idén att man bör studera sociala objekts funktioner i förhållande till sina sammanhang, deras ändamål eller uppgift till helheten. ... Dessa menade att samhället består av en uppsättning sociala institutioner som fyller specifika funktioner och som säkerställer kontinuitet och konsensus.

Relaterade inlägg: