När i brunsten ska man betäcka?

Innehållsförteckning

När i brunsten ska man betäcka?

När i brunsten ska man betäcka?

Den första brunsten på säsongen brukar inte följas av en ägglossning (ovulation) så man bör vänta på andra eller tredje brunsten innan man betäcker. Stoet bör ha fällt sin vinterpäls och vara i gott hull för att komma i brunst som leder till ägglossning.

Varför blir inte stoet dräktigt?

De allra flesta ston som blir seminerade eller betäckta naturligt blir dräktiga under säsongen. ... - Ett sto som inte tar sig på första försöket brukar man ta ett bakterieprov på för att se om det finns en infektion. Det är den vanligaste orsaken till att stoet inte blir dräktigt.

Kan ett dräktigt sto Brunsta?

Det dräktiga stoet Det kallas för kontrahering. Genom dräktigheten hindras ny brunst eftersom mindre prostaglandin bildas från den dräktiga livmodern. Progesteronet från gulkroppen skyddar dräktigheten fram till dygn 40, därefter bildas dessutom progesteron från sekundära gulkroppar.

När åka till seminstation?

Många ston visar bara tydlig brunst just runt ägglossningen vilket gör att det är lätt att åka till seminstationen för sent. ... För ston med föl vid sidan rekommenderar vi att du kommer till seminstationen ca 24 dagar efter fölningen.

När kan ett sto bli dräktig?

Undersök ditt sto i förväg Ett sto som sätts i avel bör vara minst tre och högst 14 år för att hon ska klara av att bli dräktig och kunna bära fram ett föl. Detta gäller när hon betäcks första gången. Om hon utan problem får ett föl vid 14-15 års ålder kan du självklart fortsätta avla under flera år efter det.

Hur sent kan man betäcka?

Då är de flesta klara med sin pubertet, är välutvecklade och har regelbunden ägglossning. Ston kan betäckas hur gamla de än är men vid 13-14 år kan man se vissa åldersförändringar på livmodern som kan påverka möjligheten att bli dräktig.

Har ston mens?

Olika ston kan visa brunst väldigt olika, och ston har en naturligt lång brunst. På våra breddgrader är de flesta stona brunstiga under perioden april till september. Under vintern är stoets äggstockar normalt inaktiva. - En medelbrunst pågår i sex och en halv dag.

Relaterade inlägg: