Hur styrs en skola?

Innehållsförteckning

Hur styrs en skola?

Hur styrs en skola?

Riksdag och regering bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. Huvudmannen och rektorn utformar utbildningen och ansvarar för att eleverna når målen. Riksdagen och regeringen bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. De sätter upp mål och ramar för utbildningen i olika lagar och förordningar.

Är en gymnasieskola en myndighet?

Skolverket. Skolverket är en nationell myndighet för skola, förskola, vissa särskilda utbildningsformer och annan pedagogisk verksamhet. Skolverket arbetar för att alla barn och elever ska få tillgång till en likvärdig utbildning av god kvalitet i en trygg miljö.

Är gymnasiet en myndighet?

Alla huvudmän får tillsynsbeslut som gäller de skolformer huvudmannen ansvarar för, det vill säga förskola, fritidshem, grundsärskola, grundskola, gymnasiesärskola, gymnasieskola och vuxenutbildningen. Dessutom får varje skolenhet och verksamhet som inspektörerna har besökt ett eget beslut.

Hur styrs skolan genom juridiken?

En huvudman kan se till att skolan är så likvärdig som möjligt inom dess domän, en kommun eller en friskolekoncern. Men du kan inte styra över vad som händer i en annan landsända eller i en grannkommun, det gör ju den andra huvudmannen.

Relaterade inlägg: